Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting BMW N47

Vraag gesteld door W. van Zalen op 16 december 2023

BMW geeft aan dat de ketting levenslang meegaat. Het internet spreekt dit tegen. Wat is jullie ervaring met het breken van de ketting. Mijn BMW rijdt nog geweldig, maar de tellerstand is bijna 250000. 


Merk: Bmw
Type: 318d met n47 motor
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 143

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt naar de ervaring van de ANWB met ketting van uw BMW.

Inderdaad is de distributieketting onderhoudsarm en schrijft de fabrikant geen termijn voor wanneer deze ketting preventief vervangen dient te worden. De distributieketting gaat dan een auto leven lang mee. De vraag is dan wel hoe lang men er, bij normaal gebruik, vanuit kan gaan dat een dergelijke constructie meegaat. Ooit zal de ketting, of de kettingspanners, dankzij slijtage vervangen moeten worden of defect gaan.

Bij deze motoren komt het helaas vaker voor dat de ketting vroegtijdig aan vervanging toe is. In veel gevallen kondigt een slepend geluid bij koude start dit al aan. Er zijn wel bedrijven die heel regelmatig een revisie toepassen aan dit soort motoren en hier dan ook een standaard prijs voor op kunnen geven. Ziet u bijvoorbeeld de site: TCS Betuwe Distributieketting BMW.

Een dergelijke specialist kan de conditie van de huidige ketting en spanners waarschijnlijk ook beoordelen zodat u weet waar u aan toe bent. Dat is wel verstandig met een hoge kilometerstand als de uwe.