Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte koppeling Renault Captur

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 november 2023

Wegens een trilgeluid bij stationair draaien naar Renault dealer gegaan, bleek dat de hele koppelingsset vervangen moet worden. , wellicht ook vliegwiel. De km stand is 53000 km. De kosten hiervoor zijn 1500 euro of meer..Kunnen de koppelingsplaten al versleten zijn bij deze km stand? En is dit bedrag normaal voor deze reparatie?

Merk: Renault
Type: Capture
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met 53.000 km op de teller blijkt uw 9 jaar oude Captur een defecte koppeling te hebben. Kosten 1.500 euro mét wellicht ook het vliegwiel. U vraagt of dit bedrag klopt en of het gebruikelijk is dat bij deze tellerstand de koppeling al vervangen moet worden.

Bij normaal en gemiddeld gebruik is dat uiteraard geen normale levensduur. Heel gemiddeld zal een koppeling minstens voorbij de 150.000 km moeten kunnen geraken, om maar te benadrukken dat qua kilometrage dit buitensporig vroeg is. 

Na demontage zal echter moeten blijken of hier een externe oorzaak voor valt aan te wijzen. Is er sprake van slijtage óf is er iets defect. Gezien het 'trilgeluid' lijkt het eerder een defect te zijn dan een natuurlijke slijtage met zo'n geringe kilometerstand. Maar bij een 9 jaar oude auto gaat het in zo'n geval naar verwachting niet lukken de verkoper nog aan te spreken vanwege een ondeugdelijk product. Maar misschien kunt u de dealer wel overhalen een coulante handreiking te doen gezien de lage tellerstand. En zéker wanneer gebruikersslijtage toch niet echt de oorzaak blijkt.

Ik weet niet om welk motortype het hier gaat maar het komt alles bij elkaar wel op ongeveer een volle dag werk. Met de onderdelen erbij is het begrootte bedrag zeer aannemelijk, hopelijk inclusief nieuw vliegwiel. Anders komt er zeker nog een paar honderd euro bij. Maar hopelijk is uw dealer ontvankelijk voor het commentaar dat dit wellicht een gebrek is en niet te wijten aan 'normale gebruikersslijtage'. Vraag dus zeker of er nog enige coulance wordt geboden gezien te korte levensduur.