Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK afkeur oude kentekenplaten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 november 2023

Ik heb een auto van inmiddels 20 jaar oud met idem kentekenplaten. De kentekenplaten zijn nog leesbaar. Mijn auto moest voor de APK naar de garage en daar werd mij verteld dat deze afgekeurd zou worden als ik er geen nieuwe kentekenplaten op zou laten zetten. Ik dacht dat de APK bedoeld was om de auto technisch in een goede staat te houden. Ik heb nog nooit gehoord dat een oudere kentekenplaat een afkeurpunt was. Kunt u mij vertellen of de garage gelijk heeft?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De 20 jaar oude kentekenplaten van uw auto zijn volgens u nog goed leesbaar maar is volgens uw garage tóch afkeur bij APK. U vraagt of de garage wel gelijk heeft.

Uiteraard moet het APK reglement uitsluitsel geven wat nu precies de eisen en zijn en of afkeur terecht is. Het reglement zegt daarover o.a. het volgende;

Het kenteken moet goed leesbaar zijn en de kentekenplaten mogen niet zijn afgeschermd.
Visuele controle, waarbij de letters en cijfers volledig zichtbaar moeten zijn indien de waarnemer op een afstand van 20,00 m vóór dan wel achter het midden van de personenauto staat.

De zichtbaarheid van de cijfers en letters op de kentekenplaat
In de wijze van keuren staat dat de letters en cijfers van de kentekenplaat volledig zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt bedoeld dat u de cijfers en letters goed moet kunnen zien. Dit geldt ook voor de scheidingstekens (streepjes tussen de combinatie) en de duplicaatcode. Is een van de scheidingstekens of de duplicaatcode afgeschermd, dan mag u dat niet goedkeuren. Ook al zijn alle letters en cijfers nog wel zichtbaar.

Het mag duidelijk zijn dat de leeftijd van de kentekenplaten geen reden tot afkeur kan zijn. Maar misschien dat door de tand des tijds de leesbaarheid is afgenomen. Op basis van de bovenstaande eisen en visuele controle kunt u misschien inschatten of de betreffende APK keurmeester dit terecht als afkeur interpreteert.