Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 september 2023

We willen in December naar Winterberg in Duitsland. Ik heb geen winterbanden op mijn auto. Mag ik dan gewoon naar Winterberg zonder winterbanden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of winterbanden verplicht zijn wanneer u in december Duitsland bezoekt met uw auto.

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: gebruik dus banden met winterse eigenschappen als het winter is of wordt. Dan moeten auto's ook beschikken over een winteruitrusting.

In Duitsland is geen periode vastgelegd maar bepalen de weersomstandigheden de noodzaak van dergelijke banden. Hier hangt het dus helemaal van het weer of banden met winterse eigenschappen verplicht zijn. Maar het is wel te verwachten dat de omstandigheden dergelijke banden noodzakelijk maken, wellicht zijn all seaosonbanden (voorzien van het 3PMSF symbool) een goede oplossing voor u.

Alle informatie over de regelgeving over banden en Duistland kunt u lezen op onze pagina hierover: ANWB winterbanden Duitsland

 

Reacties

M. Dirkx

Auteur - 18 september 2023

Hi Pieter,

Thx, mag je met zomerbanden daar wel rijden als er geen winterse omstandigheden zijn?

Wat zijn de gevolgen als je daar wel tijd in winterse omstandigheden met zomerbanden?

Groet Martijn

Pieter

ANWB Expert - 19 september 2023

Inderdaad zijn dergelijke banden niet verplicht als de weeromstandigheden het niet noodzakelijk maken. Echter de kans is zeer aannemelijk, helemaal wanneer u een plaats op hoogte bezoekt.

Stel dat u toch zomerbanden gebruikt, en de weeromstandigheden vragen om banden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden dan bent u in overtreding en kunt hiervoor bekeurd worden. Ook loopt u natuurlijk de kans dat u de auto moet laten staan omdat deze onbruikbaar blijkt.
Wanneer u bij een ongeval betrokken raakt zal de politie altijd de gemonteerde banden controleren. Als er dan enig verband bestaat tussen het ongeval en de onjuiste bandenkeus is de kans groot dat u (deels) verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeval. Ook uw verzekering kan in dat geval een claim bij u neerleggen, wat flink in de papieren kan lopen.