Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarmee koelvloeistof bijvullen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 augustus 2023

Dag, ik heb een nieuwe auto, en de koelvloeistof loopt leeg, lijkt ergens te lekken. Motortemperatuur blijft prima, met bijvullen af en toe lijkt het goed te gaan. Er zit nu een roze vloeistof in, kan ik gewoon met een willekeurige roze bij blijven vullen?
Lees nl online ook ergens dat het heel gevaarlijk is verschillende vloeistoffen te mengen.

Merk: Volvo
Type: V70
Bouwjaar: 2000
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welke koelvloeistof er in uw Volvo hoort.

Koelvloeistoffen mengen

De roze koelvloeistof die nu aanwezig is voldoet waarschijnlijk aan de G12 normering. Ik zeg er wel bij dat dit een vermoeden is, deze kleuren zijn nergens vastgelegd en fabrikanten zijn dus vrij om af te wijken.
Voor uw auto is zeker geen G12 koelvloeistof voorgeschreven door de fabrikant. Hij schrijft voor om G11 te gebruiken of een koelvloeistof gebaseerd op mono-ethyleenglycol. Deze twee koelvloeistoffen mengen is niet toegestaan. Mijn advies is om de roze vloeistof te vervangen door de voorgeschreven koelvloeistof.

Definitief herstel

Omdat u op reis bent is vervangen niet eenvoudig; u moet een garage bezoeken voor dit vervangen, echter op korte termijn zie ik ook geen gevaar. U kunt het beste tijdelijk bijvullen (wanneer dit nodig is) met gedestilleerd water. Wanneer u dan thuis bent kunt u uw garage vragen om op zoek te gaan naar de lekkage, deze te verhelpen en het koelsysteem hierna te vullen met de juiste koelvloeistof. 
Mijn collega legt het nog een keer duidelijk uit in een video.