Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak 2008 schokkerig

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 augustus 2023

De auto schokt bij wegrijden vanuit stilstand. Vooral achteruit. Het voelt alsof de koppeling niet geleidelijk, maar met schokken pakt. Er is al een sensor vervangen, die de koppeling regelt en ook de gasklep is schoongemaakt, maar het euvel is wel verminderd, maar nog steeds niet weg. Het uitlezen van de auto geeft aan dat alles ok is. Wat is hieraan nog te doen? 

Merk: peugeot
Type: 2008 automaat
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van het schokkerig wegrijden van uw 2008.

Als eerste wil ik zeggen dat dit soort automatische versnellingsbakken bekend staat om zijn niet soepele schakel gedrag. Dit is ook één van de redenen dat ze vrijwel niet meer toegepast worden op nieuwe auto's. Misschien is er dan ook niets defect aan de auto maar hebben we het hier over een eigenschap. Het advies is dan ook om een specialist een proefrit te laten maken met de auto, misschien u samen met de specialist waarbij u aangeeft waar u zich zorgen over maakt.

Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een defect, zo kan de actuator van de koppeling overmatige slijtage hebben waardoor deze niet vloeiend meer de koppeling kan laten opkomen. Ook kan de koppelingsplaat zelf ‘verglaasd’ zijn waardoor deze stotterend aangrijpt.

Het is lastig, zo niet onmogelijk, om nu te kunnen zeggen wat de boosdoener is. Hiervoor dient er echt aan de auto zelf een diagnose gesteld te worden door een specialist of dealer. U zou bijvoorbeeld ATR transmissies of Autrans eens kunnen benaderen.