Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verbruik koelvloeistof Astra

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 september 2023

In november 2021 heb ik deze auto gekocht,
het eerste jaar was er niets aan de hand. Maar al snel begon mijn auto koelvloeistof te verbruiken na de beurt in november 2022.
Sindsdien sta ik om de paar maanden bij de garage om koelvloeistof bij te laten vullen.
De eerste keer, 3 maanden na de beurt was het reservoir zo goed als leeg. Bij de garage is toen het koelvloeistofreservoir vervangen, vanwege een lekkage. Paar maanden later bij laten vullen en weer na een paar maanden opnieuw problemen, thermostaathuis vervangen, na wat verbruik van koelvloeistof. er werd mij verteld dat dat ermee te maken had. Maar auto blijft koelvloeistof gebruiken. Afgelopen juli heb ik vlak voor mijn vakantie weer koelvloeistof laten bijvullen, ongeveer 1 liter en na mijn vakantie, ongeveer 6 weken later, het koelvloeistofreservoir weer zo goed als leeg.
De auto is al eens onder druk gezet en toen werd er geen lekkage gevonden. Ook vanmiddag hebben ze de auto weer onder druk gezet om te kijken of er ergens een lek zit in de slang, maar tot op heden geen lekkage gevonden. Nu laten ze mijn auto de komende nacht onder druk staan om te kijken of er alsnog lekkage kan worden geconstateerd.
Maar ik ben bang dat ik morgen weer met een kluitje in het riet wordt gestuurd dat ze niets hebben gevonden.
Het is toch niet normaal dat ik om de paar maanden de koelvloeistof moet bijvullen en vooral niet dat de koelvloeistof in 6 weken bijna helemaal is verbruikt.
Waar blijft de koelvloeistof als er geen lek te vinden is?

Merk: Opel
Type: Astra Sports Tourer
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Er moet regelmatig koelvloeistof bijgevuld worden bij uw Astra en u vraagt hoe dat kan.

Gesloten koelsysteem

Inderdaad is bij moderne auto’s sprake van een gesloten koelsysteem. Gevolg hiervan is dat er vrijwel nooit koelvloeistof bijgevuld hoeft te worden. Wanneer u regelmatig koelvloeistof moet bijvullen dan is er sprake van een lekkage.

Lekkage

Bij uw auto is het thermostaathuis al vervangen maar helaas is de lekkage hiermee niet verholpen. Het is een goed idee om de het koelsysteem bij de auto onder druk te zetten en zo een langere periode te laten staan. Er zijn heel wat punten van het koelsysteem die niet eenvoudig geïnspecteerd kunnen worden dus misschien gaat er meer tijd in de diagnose zitten dan verwacht.

Zo kan de kachelradiateur lek zijn, deze radiateur is in het dashboard gebouwd wat inspectie lastig maakt. De verdwenen koelvloeistof loopt dan deels onder het tapijt en verdampt.

Wanneer de auto voorzien is van een vloeistof gekoelde intercooler of olieloeler kan deze ook defect zijn. De koelvloeistof verdwijnt dan in het inlaattraject of komt in de motorolie terecht.

Ook kan er nog een lekkage aanwezig zijn naar de verbrandingsruimte toe. Ook dit is lastig te inspecteren, hoewel na een nacht waarschijnlijk wel een scheutje koelvloeistof zichtbaar is op een van de zuigers.