Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur staat scheef na vervanging aandrijas-hoes

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 september 2023

Ik ben met mijn volkswagen Polo (bouwjaar 27-07-2020) bij VW dealer geweest voor een inspectiebeurt.
Daarbij werd een beschadiging van de rechter aandrijfhoes vastgesteld, die is vervangen.
Bij het naar huis rijden kreeg ik de indruk dat het stuurwiel niet helemaal in het midden staat, het staat een fractie naar links. Bij het rechtuit rijden moet ik het stuur iets naar links draaien, als ik het stuur precies in het midden zet rijdt de auto iets naar rechts.
Kan het zijn dat de kleine afwijking van het stuurwiel is ontstaan door de werkzaamheden bij de vervanging van de aandrijfhoes? Zo ja, is dit een fout van de garage en hoe is dit op te lossen?
Alvast dank voor uw hulp.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U merkt dat na vervanging van de ashoes van de aandrijfas het stuur van uw Volkswagen Polo uit 2020 niet meer precies in het lood staat met de wielstanden. Het ligt erg voor de hand dat het in verband staat deze reparatie. Er moest het één en ander worden losgemaakt. Ik weet niet of de dealer speciaalgereedschap heeft gebruikt om de wielstanden tijdens de reparatie te fixeren, óf dat de auto daarna is uitgelijnd, óf geen van beide.

In ieder geval kunt u gerust teruggaan naar de dealer om de auto (opnieuw) te laten uitlijnen. Dat begint altijd met stuurwiel, dat eerst exact in de middenstand moet staan (en gefixeerd moet worden) voordat de wielstanden worden gecontroleerd.

Ik ga ervan uit dat de garage dat graag en ook kosteloos voor u uitvoert. Het gaat namelijk om herstelwerkzaamheden na een reparatie, want toen u de auto bracht stond het stuur nog wel recht. En wellicht voorbarig en hopelijk hier niet van toepassing, maar dat er bestaan geen 'toleranties' in hoe scheef een stuur mag staan.