Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Staat van de distributieketting in de auto bepalen

Vraag gesteld door F. Aksoy op 22 augustus 2023

Hoe kan ik de staat van de distributieketting in de auto bepalen? Hoe kan ik weten of deze in goede staat is of dat deze moet worden vervangen (185.000km)

Merk: Fiat
Type: Punto
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 86

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Een (distributie) ketting rekt door het gebruik op. Bij een racefiets heb je een simpel meetapparaatje of gebruik je een schuifmaat om de afstand tussen de schakels te meten. Komt die boven een bepaalde waarde dan is je ketting te ver opgerekt ofwel versleten.
 

Auto

Bij een auto is het helaas minder eenvoudig. Allereerst zit de distributieketting helemaal ingebouwd. Ten tweede werkt het systeem met een spanner die steeds compenseert en daarmee de rek van de ketting opvangt. Als de spanner het op een gegeven moment niet meer kan bijbenen komt de ketting wat slapper te staan en begint dan te ratelen.

Geluid

Het meest gehanteerde signaal van een versleten distributieketting is dan ook een tikkend of ratelend geluid. Maar je moet eigenlijk wel ervaring hebben of een vakman zijn om dit te kunnen herkennen en duiden. Het geluid doet zich in eerste instantie vooral bij het starten voor en bij stationair draaien. Als de slijtage verder gaat zal het geratel continu hoorbaar blijven

Andere signalen

Er zijn nog andere mogelijke signalen. Als de ketting langer wordt veranderd de timing van de kleppen. De motor kan hierdoor wat onregelmatiger gaan lopen of minder vermogen gaan leveren. Ook zou het motorstoringslampje kunnen gaan branden.

Overigens zijn er een aantal merken die wel een controleset hebben en gebruiken om de slijtage van de distributieketting te kunnen meten. Maar voor zover wij weten is die er voor de Fiat Punto niet.