Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik en zwarte koelvloeistof

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 september 2023

Ik heb 2maanden geleden mijn auto gekocht bij een garage nu blijkt er dat er te veel olie gebruikt word en koelvloeistof heel zwart is..

De garage beweerd dat het alleen opgelost is met het spoelen en de koste bedraagt €400

Hoor dit dan bij onderhoud of bij een stukje garantie

Is dit juist?

Merk: Kia
Type: Sportage
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 135

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft twee maanden geleden een Kia Sportage uit 2011 gekocht bij een garage. De auto verbruikt olie en de koelvloeistof is zwart van kleur. De garage stelt voor om het systeem te spoelen. U vraagt of dat onder onderhoud valt of dat u zich kunt beroepen op garantie.

Als een auto te veel olie verbruikt en de koelvloeistof zwart is, dan wijst dat op (ernstige) motorproblemen. Koelvloeistof hoort helder van kleur te zijn en niet donker of troebel. Het koelsysteem is gescheiden van het oliekanaal door pakkingen. Vervuiling van koelvloeistof duidt op een lekkage van één of meerdere pakkingen. De koppakking is in deze nog het meest verdacht.

Met alleen spoelen van het systeem los je dat niet op. Natuurlijk moet het systeem gereinigd worden en de koelvloeistof vervangen worden, maar niet voordat de oorzaak daarvan wordt opgelost. De garage zal de auto dus eerst moeten onderzoeken en de bewuste lekkage verhelpen. Dat geldt ook voor het olieverbruik als dat meer is dan u normaal gesproken mag verwachten.

Er is dus sprake van een gebrek dat volledig onder garantie moet worden verholpen.