Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje brand, euro 98 tanken?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 augustus 2023

Vandaag is mijn motormanagement lampje gaan branden, dus ik bel de garage en leg dit voor. Zij vroegen mij welke brandstof ik gebruik, ik gaf aan euro 95 zoals de dop vermeld. Het advies van hem was om de tank bijna leeg te rijden om vervolgens euro 98 er in te gooien. Mocht dat niet helpen dan zou ik langs kunnen komen.

Ik heb deze auto en rijbewijs nog niet zo lang, dus voor mij alles is nog nieuw. Maar ik vond dit advies een beetje apart, wat denkt u?

Merk: Skoda fabia
Type: HP
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Euro 95

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de motorstoring zal verdwijnen bij gebruik van euro 98.

Wanneer het motormanagementlampje is gaan branden geeft dit aan dat er een uitlaatgas gerelateerde storing aanwezig is of was. Welke storing dit is kan onmogelijk gezegd worden zonder de auto uit te lezen met diagnose apparatuur. Dit is de eerste stap, de garage is de juiste persoon om dit te doen. Na het uitlezen zal gecontroleerd moeten worden wat de oorzaak van de storing is. Soms blijkt dat er sprake is van een tijdelijke storing en kan de storing gereset worden. Vaak blijkt toch dat er een reparatie noodzakelijk is.

Uw auto is geschikt voor het gebruik van gewone E10 benzine. Alleen wanneer u extreem weinig rijdt zou deze brandstof kunnen verouderen en kunnen er diverse storingen ontstaan.
Ik verwacht dus niet dat gebruik van E5 (euro 98) zorgt voor een oplossing. Mijn advies is dus om nogmaals contact op te nemen met de garage en deze een diagnose te laten stellen.