Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG inbouwen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 september 2023

Is het technisch verstandig of risicovol om een LPG installatie in te laten bouwen in mijn Mazda?

Merk: Mazda
Type: CX 30 G
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U overweegt een LPG installatie te laten monteren in uw Mazda CX 30.

Wij zijn geen voorstander van inbouw van LPG wanneer dit niet door de fabrikant van de auto wordt aangeboden. We hebben met inbouw van LPG bij deze motoren eerlijk gezegd niet veel ervaringen aangezien er maar weinig Mazda’s worden voorzien van een dergelijke installatie. LPG zorgt vaak wel voor een relatief snellere slijtage aan bepaalde motoronderdelen. De verbranding gaat nu eenmaal gepaard in combinatie met een hogere verbrandingstemperatuur en niet alle onderdelen zijn hier even goed tegen bestand. We verwachten dan ook een snellere slijtage van bijvoorbeeld de cilinderkop en uitlaatkleppen. 

Doordat de motor is ontworpen voor de brandstof benzine, zal deze minder goed presteren wanneer LPG wordt aangeboden als brandstof. De CO2-uitstoot is bij LPG nog wel wat lager, maar vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij LPG 4 tot 10 keer hoger dan van een vergelijkbare auto op benzine die feitelijk schoner presteert.

Ook Prins, een bekende speler op de LPG markt, biedt op dit moment alleen een installatie aan voor de variant met 122 pk. De andere versies zijn niet geschikt. U zou hier eens kunnen informeren naar hun visie.

Wij blijven van mening blijven dat de duurzaamheid van een benzine auto óók meer gegarandeerd is dan datzelfde exemplaar met een aangebrachte LPG installatie.