Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistofniveau daalt

Vraag gesteld door B. v.d. Heijden op 21 juli 2023

Het niveau van koelvloeistof staat net onder minimum. Ik lees dat je eigenlijk geen koelvloeistof kunt kwijtraken? Is er dan altijd een technisch probleem als het niveau is gedaald? Ik vind op internet dat ik groene koelvloeistof moet bijvullen. Ik kan dat in mijn boekje bij de auto niet vinden. Kan ik dus probleemloos groene koelvloeistof bijvullen?

Merk: Peugeot
Type: 208
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 82

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U merkt dat het niveau van de koelvloeistof van uw Peugeot 208 onder het minimum is gekomen. Het koelsysteem is een gesloten systeem waaruit normaal gesproken geen grote hoeveelheid vloeistof hoort te ontsnappen. Bij deze auto moet volgens het onderhoudsschema de PH-waarde van de koelvloeistof gecontroleerd worden na 125.000 km of na 4 jaar, welke het eerst wordt bereikt. Indien nodig wordt de koelvloeistof vervangen.

Als de oorspronkelijke koelvloeistof af-fabriek er nog in zit, is een een geringe hoeveelheid bijvullen na 6 jaar niet ongebruikelijk. Peugeot geeft als koelvloeistof op Glysantin G33. Dat is blauw-groen van kleur. De kleur zegt verder niet alles over de geschiktheid van koelvloeistof. Dat geldt wel voor het type en G12+ is in ieder geval geschikt voor deze motor.

Als het niveau na bijvullen weer snel onder het minimum komt zou er meer aan de hand kunnen zijn en adviseer ik om de garage opdracht te geven tot controle van het koelsysteem op inwendige of uitwendige lekkage.