Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleur van koelvloeistof

Vraag gesteld door M. Hendriks op 29 september 2023

In de kampioen van het najaar 2023 wordt gesproken over roze en blauwe koelvloeistof. Bij mijn weten is de koelvloeistof in de regel geel (glycol) en de ruitenwisservloeistof roze voor de zomer en blauw (met antivries) voor de winter. Voor dat er straks allemaal mensen ruitenwisservloeistof in het koelwater reservoir gaan gooien? Of heb ik het mis?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kleur van koelvloeistof naar aanleiding van de Kampioen.

Mijn vermoeden is dat u doet op het stukje in de kampioen dat wijst op dit soort vragen; ‘wilt u weten of er roze of blauwe koelvloeistof bijgevuld moet worden? stel ze dan aan de afdeling Experts'.

Kleur

Met deze vraag prikkelen we de leden en moedigen we ze aan de vraag op dit platform te stellen. Het antwoord is namelijk dat de kleur van ondergeschikt belang is. Vaak is de kleur een leuke indicatie, zo is koelvloeistof met de specificatie G12+ vaak rood of roze en gebruikt Renault vaak gele koelvloeistof die dan weer aan de specificatie 41-01-001/-S Type D voldoet.

Echter er zijn geen harde afspraken gemaakt over de kleur, deze is alleen betrouwbaar wanneer u altijd hetzelfde merk koelvloeistof gebruikt. Zodra hiervan afgeweken wordt moet koelvloeistof bijgevuld worden met de juiste specificatie, de kleur is slechts een leuke indicatie. Ziet u bijvoorbeeld: Welke koelvloeistof?.

Er zijn zelfs kleurloze koelvloeistoffen verkrijgbaar die mengbaar zijn met verschillende kleuren, de fabrikant levert ze dan kleurloos om te voorkomen dat de vloeistof troebel wordt wat weer voor verwarring kan zorgen.

Juiste specificaties

Kortom; vraag ons om raad, of kijk in de handleiding van de auto voor de juiste specificatie en staart u zich niet blind op de kleur.
Ziet u onze pagina over bijvullen van koelvloeistof: koelvloeistof controleren.