Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de Ford een nieuw roetfilter waard?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 september 2023

Goedendag, onze auto met een kilometer stand van ongeveer 195000 km rijdt op diesel en de roetuitstoot is 1,7 ipv toegestane 1 waardoor hij niet APK goed gekeurd wordt. De garage adviseert vervanging van roet filter. De totale kosten hiervan worden geschat (samen met ander filters en manuren) op zeker 3600 Euro. Wij vragen ons af of dit bedrag reeel is en de moeite waard om de auto te laten repareren? De auto is verder in goede staat maar wel wat ouder.
Ik verneem graag uw reactie. mvrgr Chantal Grefkens

Merk: Ford
Type: S Max
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto heeft een te hoge roetuitstoot en u vraagt of de auto het waard is om een duur nieuw filter te monteren.

De waarde van de Ford zal ongeveer €4000,- bedragen. Rekent u het zelf na door gebruik te maken van onze Koerslijst.

Aangezien de kosten minder bedragen dan de waarde van de auto lijkt deze de investering wel waard. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u maandelijks genoeg kilometers rijdt die het verantwoord maken om diesel te blijven rijden.

Wanneer de auto teveel roet uitstoot bij de roetmeting kan het filter gereinigd of vervangen worden echter moet een ding niet vergeten worden! De garage moet vaststellen dat de motor niet overmatig veel roet produceert, anders is een nieuw filter binnen de kortste keren weer verzadigd.

Vaak is het originele filter nog te reinigen of kan deze worden voorzien van nieuw filtermateriaal, dit is dan vrijwel altijd gunstiger geprijsd. Een specialist op het gebied van diesels en het reinigen van filters is Büchli. Wellicht kan uw garage het filter hier laten controleren en reinigen of vervangen.

Meer over roetfilters en apk kunt u op onze pagina hierover lezen.