Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de auto een nieuw roetfilter waard?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 oktober 2023

Nieuwe milieu regels!  Volgens de APK keurende garage zou de auto niet meer door de keuring komen met de bestaande standaard uitlaat voor de niewe APK. Een nieuwe uitlaat (+/- € 2000,00 ) rou niet lonend wegens de waarde van de auto. Klopt de redenatie? De outo heeft nooit een sjoemelsoftware aanpassing gehad 

De kilometerstand is +/- 295000

 


Merk: VW
Type: PASSAT Diesel 1968 cm3, 1e Toelating 20-01-2009
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 103,00 kW // 140PK

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de auto de investering van een nieuw roetfilter waard is.

Waarde

De waarde van de auto zal ongeveer €3000,- zijn, dit wel een goede staat. Het beste kunt u zelf alle details invullen op onze pagina: Autowaarde berekenen | ANWB.
Een nieuw roetfilter in de uitlaat laten plaatsen is inderdaad zeer kostbaar, dit zou zo maar €2000,- kunnen gaan kosten. Dit is de auto nog wel waard. Belangrijk is wel om te weten dat hiermee de klacht duurzaam verholpen is.

Duurzaam

Soms gaat een versleten dieselmotor overmatig roet produceren. Wanneer in zo’n geval alleen het filter wordt vervangen zal deze snel verzadigd zijn. De oorzaak moet dus ook altijd worden achterhaald en weggenomen. Dit kan ook een prijzige operatie worden, het totaal hiervan zal de auto inderdaad niet meer waard zijn.

Belangrijk is dus om te weten of alleen het filter vervangen moet worden of dat er ook overmatig roet wordt geproduceerd waardoor een nieuw filter ook weer snel verzadigd raakt.

Veel meer over de huidige roetmeting bij de APK kunt u lezen op onze pagina hierover: Controle van roetfilter bij APK.