Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen reserveband aanwezig

Vraag gesteld door R. Hansler op 29 augustus 2023

Geachte anwb ik ben sinds kort in het bezit van een Mazda 6 uit 2009 nu is mijn vraag er zit hier geen reserve band of thuiskomer in wel een spuitbus om lekke band te dichten moet ik dan nadat ik dit in de band gespoten heb ook de band oppompen?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Mazda 6 uit 2009 is niet geleverd met een reservewiel maar met een reparatieset. Dat is gebruikelijk geworden om gewicht en ruimte te besparen (en daarmee uitstoot) en de kans op een lekke band is statistisch gezien klein.

Mocht het u dan toch overkomen, dan is de reparatieset (spuitbus en eventueel een luchtcompressor) te gebruiken. Maar dit biedt niet altijd een oplossing. Als het gat in de band te groot is dan is de set niet bruikbaar als noodreparatie. Dat geldt ook in geval van een klapband. Ook is er enige handigheid nodig om de reparatieset goed te gebruiken.

De Wegenwacht helpt iedereen met bandenpech die daar op grond van het afgesloten pakket recht op heeft. De Wegenwacht kan een noodreparatie uitvoeren en ook beschikken we over een speciaal universeel reservewiel. In geval van bandenpech bent u altijd nog het snelste af met een reservewiel dat in de auto aanwezig is. Dat kan ook een zogenaamd noodreservewiel annex thuiskomer zijn. Met name in het buitenland, waar de hulpdiensten mogelijk minder goed zijn uitgerust, adviseren wij om te beschikken over een reservewiel om bij pech weer zo snel mogelijk verder te kunnen rijden. Met een thuiskomer kunt u in ieder geval met beperkte snelheid verder rijden om een garage te vinden die de lekke band kan repareren of vervangen. Met een volwaardig reservewiel is het mogelijk om langere afstanden te overbruggen bij normale snelheden.