Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruiksduur Skoda Citigo

Vraag gesteld door R.E.J.M. Ummels op 4 oktober 2023

Ik wil een skoda citigo kopen de auto heeft 73000 gelopen maar is van 2012. Ik wil nog een flink aantal jaren zeker 7 of 8 jaar met de auto rijden. Ik rijd ongeveer 7000 kilometer per jaar. is er met een auto van 11 jaar oud dan geen probleem met slijtage van bv carroserie is electrische circuit en dergelijke na verloop van tijd?

Merk: skoda
Type: citigo
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 75pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een 11 jaar oude Skoda Citigo met 73.000 km op de teller en u vraagt zich af of de auto wel geschikt is voor nog eens 7-8 gebruiksjaren.

Een snelle rekensom leert dat u gedurende die geplande gebruiksjaren er pakweg 55.000 km bij zou rijden. Dus uiteindelijk bereikt deze Citigo een leeftijd van zo'n 18-19 jaar met nog géén 130.000 km op de teller.

Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van een auto, dan kom je uit op ongeveer 19 jaar alvorens de auto op en versleten op de sloop eindigt. Uiteraard zijn de gereden kilometers de belangrijkste factor in het slijtageproces, wel uitgaande van gemiddeld gebruik en tijdig onderhoud. Dan is ons uitgangspunt dat elke auto van deze generatie zónder buitensporige gebreken tenminste 200.000 km zou moeten kunnen halen. Dus de aanschaf van deze als betrouwbaar bekend staande Citigo is met het beoogde doel voor ogen wat ons betreft een verantwoorde koop, zoals u ook kunt lezen in onze occasiontest