Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra kosten voor garantie en aflevering bij Bovag garage

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 juli 2023

Mag een Bovag garage extra afleveringskosten berekenen...zoals extra pakket met bepaalde handelingen, garantie, apk. als die minder als half jaar nog geldig is...In dacht dat Bovag garages bij aankoop van een occasion je automatisch 1jr. garantie had...Het lijkt erop dat je bij deze garage verplicht bent een bepaald pakket moet nemen...Bij hun advertentie staat ook bij een pakket geen garantie...Alleen controle op vloeistoffen...De andere pakketten vanaf ongeveer €370 t/m €1.250..bovenop de prijs v.d auto??
Want wat houdt dan 1jr.garantie in bij een Bovag garage!!!
Mij is geadviseerd om bij een Bovag garage voor een occasion te kijken...Omdat je daar altijd 1jr. garantie hebt..Maar nu heb ik wel mijn twijfels over extra bij betalen bij garanties..??🤔

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw vraag gaat over BOVAG -garantie.

Sinds 1 april 2018 zijn er nieuwe BOVAG voorwaarden van toepassing. Hierin staat dat de garage je een BOVAG-garantie kán verlenen maar dit niet langer verplicht is. De klant heeft dus zelf de keuze een occasion mét of zonder garantie te kopen. Voorheen was Bovag-garantie standaard bij aankoop van een auto boven 4500 euro. Dat is dus veranderd. Een Bovag aangesloten bedrijf mag een meerprijs rekenen voor garantie of andere opties voor aflevering.

Een voordeel van het kopen van een auto bij een BOVAG aangesloten bedrijf is dat je bij een aankoop vanaf 1 april 2018 altijd de mogelijkheid hebt om een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen, ook als u geen garantie bent overeengekomen.
Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen.

Een Bovag-bedrijf mag ook een andere garantie aanbieden die niet aan de Bovag-voorwaarden voldoet. Partijen zijn dus vrij om de inhoud van een commerciële garantie te bepalen. Voor de klant is het dus belangrijk om de inhoud van de garantie te weten.
Ook mag een verkoper de voorwaarden aan deze garantie verbinden tot het afnemen van een afleverpakket.