Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bonkend geluidje bij wegrijden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 juli 2023

Mijn Suzuki Swift maakt tijdens het wegrijden een vreemd geluidje. Wanneer ik wegrij, de koppeling in trap, door schakel naar de tweede versnelling en de koppeling vervolgens volledig op laat komen hoor ik een kort bonkend geluidje. Tussen het volledig op laten komen van de koppeling en het waarnemen van het geluid zit soms wel een seconde of twee. Het geluid komt alleen voor nadat ik de koppeling volledig heb laten opkomen na het doorschakelen naar de tweede versnelling (dus niet tijdens het aakoppelen). Ook is het geluid er alleen bij de eerste keer wegrijden na het starten van de auto, daarna niet meer. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Is een reparatie noodzakelijk?

Merk: Suzuki
Type: Swift
Bouwjaar: 2011

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van een bonkend geluidje bij uw Swift.

Het is erg lastig, zo niet onmogelijk, om op afstand een diagnose te stellen.
Laat ik wel zo goed mogelijk proberen om te achterhalen wat hier aan de hand is. Ik heb het vermoeden dat een van de motorsteunen niet goed meer dempt. Wanneer de tweede versnelling dan is geselecteerd, de koppeling is opgekomen en u accelereert zal de motor kantelen. Dit geluid dingt dan door in het interieur.

Het is normaal dat de motor op zo’n moment een kantelbeweging maakt, ook is het de bedoeling van de motorsteunen om deze beweging zo veel mogelijk te beperken. Dit is ook de reden dat de uitlaat flexibel is opgehangen onder de auto, deze moet namelijk mee bewegen met de reacties van de motor. Het is zodoende ook mogelijk dat een steun van de uitlaat of de uitlaat zelf even in contact komt met de bodem van de auto.

Eigenlijk denk ik niet dat de bonk schadelijk toebrengt maar ik adviseer zeker de echte oorzaak te laten achterhalen. Vervolgens kunt u bepalen of herstel noodzakelijk is.