Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bestelauto voor particulier gebruik: mag het bovenste gedeelte van het tussenschot worden verwijderd? 

Vraag gesteld door G. Scheeper op 29 augustus 2023

Ik rijdt particulier een opel combo bestelwagen
Mag ik het bovenste gedeelte van de metalen tussenwand verwijderen ivm beter zicht bij het rechts afdraaien

Merk: Opel
Type: Combo.  L2h1
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een Opel Combo L2H1 uit 2020. Deze bestelauto voor particulier gebruik is voorzien van een tussenschot dat de laadruimte scheidt over de hele breedte en hoogte. U zou graag het bovenste gedeelte verwijderen om beter zicht te hebben bij het rechts afslaan.

Het blijkt nog aardig ingewikkeld te zijn, omdat eerst nog de vraag is in welke categorie bestelauto de Combo L2H1 valt.

Als de auto aan de inrichtingseisen van een grote bestelwagen voldoet (dus als het denkbeeldig blok van minimaal 200 cm lang, minimaal 130 cm hoog over een breedte van minimaal 20 cm en een lengte van minimaal 200 cm in de laadruimte past), dan is er geen tussenschot nodig.

Als het blok niet past dan valt de auto in de categorie kleine bestelwagen. In dat geval is de afstand van de bovenste portieropening tot het dak van de laadruimte bepalend voor de eisen aan het tussenschot. Als het dak van de laadruimte minimaal 25 cm hoger dan de bovenkant van de portieropening van de bestuurder, dan is een tussenschot van 30 cm hoog toegestaan.

Als deze afstand minder dan 25 cm is dan is een tussenschot verplicht, direct geplaatst achter de bestuurderszitplaats en over de volle breedte en hoogte van de bestuurderscabine. Er mag in dit tussenschot wel één of meer vaste ramen worden gemaakt van maximaal 40 cm hoog, mét voorzieningen voor de veiligheid.

Bron: Belastingdienst