Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Acculading met 10% afgenomen na 3 weken stilstaan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 juli 2023

Ik ben net 3 weken in een gehuurde camper op vakantie geweest. Tijdens die 3 weken heeft mijn elektrische auto stilgestaan. Toen we vertrokken was de hoogspanningsaccu voor 51% vol. Tijdens de vakantie kreeg ik van mijn bluelink app een melding dat de verbinding met de auto verbroken was omdat het systeem te veel stroom gebruikte. Toen we na 3 weken terugkwamen bleek de hoogspanningsaccu nog voor 41% vol. Ik vind op internet dat de hoogspanningsaccu's van elektrische auto's bij stilstand 1 tot 3% van hun spanning per maand verliezen. Is het dan wel normaal dat de hoogspanningsaccu van mijn Hyundai Ioniq 10% lading verliest als hij 3 weken stilstaat? De auto was niet aangesloten aan een laadpaal.

Merk: Hyundai
Type: Ioniq
Bouwjaar: 2019
Brandstof: elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat de accuspanning is afgenomen terwijl de auto niet gebruikt werd.

Wanneer de auto wel aangekoppeld is aan een lader zal het laden gestopt worden zodra de hoogspannings accu vol is. Echter blijft er altijd communicatie plaatsvinden tussen laadpaal en auto, dit kan zorgen voor een flink stroomverbruik.

Uw auto was echter niet aangesloten aan een lader, dat zal dus de oorzaak niet geweest zijn van de afname van spanning in de hoogspanings accu. De enige verklaring die ik het is de communicatie met bijvoorbeeld de bluelink app. Dit zorgt voor stroomverbruik van het 12 volt circuit, waarschijnlijk is dit opgevangen door de DC/DC converter ten koste van de hoogspanningsaccu.

Ik vermoed dan ook dat de accuspanning niet verder zal dalen aangezien deze communicatie gestopt was. Als dat zo is zal naar alle waarschijnlijkheid een zelfontlading plaatsvinden van inderdaad slechts 1-3% per maand.