Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu problemen bij langzaam rijden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 juli 2023

Op vakantie vielen tijdens rijden steeds meer dingen uit, eerst dashboard toen stuurbekrachtiging en vervolgens meldingen over oliedruk. Bij garage bleek accu op en deze is vervangen. Vervolgens startte de auto pas na 10 pogingen en later op de dag na drie pogingen. Vervolgens een paar dagen goed gereden maar op terugweg naar huis weer problemen.  Na stilstand bij tanken weer uitval en meldingen op dashboard maar deze verdwenen weer als ik op snelweg reed. Bij thuiskomst na een aantal stoplichten ook weer wat problemen. De auto start wel gewoon en de accu is dus nieuw. Wat kan het zijn?

Merk: Volvo
Type: V40
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van uitval van verschillende elektrische componenten van de Volvo.

Diagnose

Het is helaas onmogelijk om een diagnose te stellen zonder op de auto metingen uit te voeren. Eigenlijk adviseer is u om de auto naar uw garage te brengen zodat hier door middel van goed meten een diagnose gesteld kan worden.

Storingen

Er zijn natuurlijk wel een aantal storingen bekend bij de Wegenwacht. Wellicht heeft u of uw garage hier wat aan bij het stellen van de diagnose. Een bekend euvel betreft een aansluiting van één van de aansluitingen op de hoofdzekeringen op de accu. Controleer of deze kabels allemaal goed vast zitten aan de hoofdzekeringen.

Bij de accu vindt u ook de sensor van het energie management met daaraan een massa strip waar twee massa kabels aan gelast horen te zitten. Eèn van de twee kan los raken waardoor er totale uitval is.
Tevens vindt u onder het handschoenenkastje een zekeringkast met ingebouwde boordcomputer. Hier kan een stekkerverbinding slecht contact maken waardoor vergelijkbare klachten ontstaan.