Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur trilt bij remmen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 mei 2023

Mijn stuur begint te trillen zodra ik ga remmen, vooral op een afrit van de snelweg.
De auto is in onderhoud bij de Hyundai dealer alleen is het probleem nog niet opgelost. De remschijven en remklauwen voor zijn al vervangen. De ABS is doorgespoeld en opnieuw voorzien van vloeistof. Toch komt het probleem langzaam terug. De remschijven zijn al onder garantie vervangen. Helaas heeft dit maar even geholpen. Misschien was het toevallig maar toen dit probleem begon is er ook een rubber vervangen in de stuur inrichting. Door het trillen is het auto rijden een stuk minder prettig. Ik wil de dealer hier nog een keer naar laten kijken omdat ik dit probleem verholpen wil hebben. Hebben jullie als experts nog tips waar het aan kan liggen?

Merk: Hyundai
Type: i40
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110

 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van opnieuw een trilling in het stuurwiel bij zachtjes remmen.

Slingering

Trilling in het stuur is een veel vaker gehoorde klacht, niet typisch iets voor de I40. Vaak wordt als eerste gewezen naar een slingering in de remschijven, dit is het meest voor de hand liggend en ook heel vaak de oorzaak.

Nu de remschijven reeds vervangen zijn en u wederom trillingen vaststelt in het stuurwiel zal de garage eerst moeten controleren hoeveel de slingering van de remschijven nu bedraagt. Deze slingering mag maximaal 0.04mm zijn bij de remschijven voor, maximaal 0.05mm bij de remschijven achter.

Deze slingering kan veroorzaakt worden door een kromming in de remschijf echter kan het ook veroorzaakt worden door een niet schoon pasvlak waar de remschijf op gemonteerd is. Dit kan slingering veroorzaken maar kan ook vermindering van warmte overdracht veroorzaken waardoor nieuwe remschijven wederom krom trekken.

Aanhaalmoment

Ook is het heel belangrijk dat alle onderdelen met het juiste aanhaalmoment worden gemonteerd. Uiteraard moet ook de aandrijflijn spelingsvrij zijn.

Veel meer over remschijven kunt u lezen op onze Onderdelen ABC pagina.