Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ratel in de motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 juni 2023

Ik heb sinds enkele dagen een zware ratel in mijn blok ben bij de garage en deze kan de klacht nog niet vinden hij heeft het over een donor motor mijn auto heeft van 250000 km gelopen (volgens telestation 312000 km maar er is bij 70.000 km een nieuwe motor in gekomen) nu kan ik een nieuwe 2e hands motor kopen met 189.000 km voor 950 euro maar wat kost het plaatsen gemiddeld mijn garage vraagt 2000 euro met behoud van de oude motor ik moet zelf de nieuwe motor kopen
Evt nog tips wat het kan zijn zou welkom zijn (heb gekeken online wat revisie van het blok kost dit is ca 3200 euro ) het geluid doet het stationeer niet zodraai ik rijd en ik de 2000/2200 toeren bereikt ben klinken er knikkers in het blok een tip zou welkom zijn er zijn geen storingen in de boordcomputer aanwezig ) heb enkele maanden geleden de hoge druk brandstof pomp moeten vervangen ivm storing

Merk: Vw
Type: Passat variant 2.0 fsi (b6)
Bouwjaar: 2007
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Passat maakt heel veel herrie bij een iets hoger toerental en u vraagt wat te doen.

Het is op afstand natuurlijk lastig om een diagnose te stellen. Maar een luide ratel (geluid van knikkers) lijkt het meeste op defecte krukas- of drijfstanglagers.

Een motorrevisie of een andere motor zijn dan de enige opties. Een tweedehands motor met zo’n hoge kilometerstand (al 190.000 km) is natuurlijk wel een risico. U bent in dit geval €2000,- kwijt aan het plaatsen en natuurlijk heeft ook deze motor niet het eeuwige leven. Het is misschien verstandiger om een gereviseerde motor te laten plaatsen of de huidige motor te laten reviseren.

U kunt een specialist raadplegen die veel ervaring heeft met dergelijke motoren. Vaak hebben dergelijke bedrijven veel ervaring en is het uitvoeren van een revisie dagelijks werk waardoor de dit voor een schappelijk tarief kunnen aanbieden.

Een bekende speler is bijvoorbeeld; TCS de Betuwe. Ik raad u aan om hier een opgave te laten maken.