Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Originele laadkabel?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 juni 2023

Volgens mijn dealer’moet’ ik een originele Hyundai laadkabel kopen ivm eventuele problemen die het anders zou kunnen geven. O.m. Smelten van de aansluiting zelfs met gevolg dat er brand zou kunnen ontstaan. Is dit een commercieel broodje aap verhaal?

Merk: Hyundai
Type: Ioniq
Bouwjaar: 2017
Brandstof: EV

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is om een originele laadkabel te gebruiken bij uw Hyundai.

Garantie

Uw dealer zal waarschijnlijk wijzen op de garantievoorwaarden waarin staat dat deze alleen geleden indien u gebruik maakt van originele onderdelen. Uiteraard kan hij ook alleen garant staan voor de kwaliteit van de producten die zijn organisatie levert.

Echter laadkabels horen aan bepaalde standaarden te voldoen, zo zal elke laadkabel voorzien zijn van een type 2 (IEC 62196-2) stekker. Deze voldoen aan bepaalde eisen en wanneer de gekochte laadkabel geschikt is voor uw auto mag en kunt u deze zonder risico gebruiken.

Maximaal vermogen

Uiteraard dient u er wel rekening mee te houden dat de kabel die u aanschaft geschikt is voor het gewenste vermogen. Gebruikt u een kabel die geschikt is voor lager vermogen dan is er geen gevaar maar zal het laden wel veel trager verlopen. De paal herkent de kabel die minder vermogen aankan en zal de stroomsterkte beperken, dit om warmteontwikkeling te voorkomen.