Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliepeilen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 mei 2023

Is het normaal als je olie peilt terwijl motor warm is, op de peilstok geen druppel olie meer op zit, en zodra de motor koud is gewoon het oliepeil gewoon goed is?

Merk: Land rover range rover
Type: L322 voge
Bouwjaar: 2002
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 287
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer u olie peilt bij een nog warme motor lijkt het alsof er geen druppel olie in de motor zit en eenmaal koud blijkt het keurig op peil.

Bij een warme motor, die recent nog gedraaid heeft, is er nog een flinke hoeveelheid aan olie aanwezig op plekken waar smeerolie wenselijk is. Dus in oliekanalen maar ook bij feitelijk bij alle bewegende delen van de motor waar gesmeerd moet worden.

Voor een nauwkeurige peilbeurt moet je bij voorkeur dat doen bij een afgekoelde motor óf nadat de motor toch tenminste een kwartier is uitgezet. Alle olie moet immers de tijd krijgen in het carter te belanden waar de peilstok het niveau van aangeeft. Wanneer een flinke hoeveelheid aan olie al druppelend op weg is naar het carter, gaat de peilstok een onnauwkeurig en onduidelijk beeld geven van de olievoorraad. Vandaar dus bij voorkeur koud peilen zoals elke handleiding van een auto ook wel aangeeft.