Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Licht schokken tijdens optrekken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 mei 2023

Vorige week is de distributieriem vervangen van mijn auto om dat die versleten was en toen liet hij vezels los die in de olie terecht kwamen. Daardoor kreeg ik de melding te weinig oliedruk en ben ik gestopt met rijden en naar de garage gesleept. Toen hebben ze de distributieriem vervangen maar nu schokt de auto af en toe een klein beetje met optrekken. Zou dit een erg probleem kunnen zijn?

Merk: Ford
Type: Fiesta
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van het licht schokken tijdens optrekken.

Metingen

Het is vrijwel onmogelijk om zonder metingen met zekerheid de oorzaak aan te kunnen wijzen. De vraag is ook of dit schokken is ontstaan dankzij de versleten riem. Een mogelijkheid is ook dat dit zachtjes schokken al aanwezig was maar dat u nu meer oplettend bent met het rijden.

Vervuiling

Een mogelijke oorzaak is het niet goed functioneren van de verstelling van een van de nokkenassen. Deze verstelling vindt plaats middels oliedruk, wellicht is een van deze actuatoren vervuild en houdt de motor hierdoor licht in. Zoals ik al zei, dit is een mogelijkheid, de definitieve diagnose zal gesteld moeten worden door de garage. Aan de hand van deze diagnose kan de garage u vertellen of dit probleem noodzakelijk is om te verhelpen of dat het verwaarloosbaar is.

Mijn advies is om dan naar dezelfde garage te gaan die de riem al voor u vervangen heeft. Indien er vervolg werkzaamheden nodig zijn weet hij precies wat er wel en niet al aangepakt is.