Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur Ford Focus

Vraag gesteld door M. de Jong op 13 mei 2023

Ik heb een ford focus op het oog met 218.000 km op de teller en ik vraag mij af of dit veel is voor zo'n auto. Ook vraag ik mij af hoeveel kilometers een ford focus gemiddeld rijden kan, qua levensduur. En of het daarmee slim is voor deze auto te gaan of dan toch verder te kijken voor iets anders.
Alvast bedankt!

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 101

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Focus met 218.000 km op de teller. U vraagt hoeveel een dergelijke auto aan kilometers kan afleggen en of het slim is voor een auto met deze tellerstand te kiezen.

De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend. Meestal is er geen technische maar een economische grondslag om niet verder te rijden met een auto: een dure reparatie die de waarde van de auto overschrijdt. Echte volhouders kunnen ook met benzine-auto's over het miljoen gaan.

Ons uitgangspunt is wel dat een auto tot pakweg 200.000 km, zonder al te hoge kosten die rit moet kunnen uitzitten. Vanaf deze tellerstand kan groot onderhoud of minder te verwachten gebreken zich best aandienen. De Focus die u op het oog heeft zit feitelijk in een gebruiksperiode waar u best het nodige kán verwachten. Niet alleen op basis van de huidige tellerstand maar ook wat u er nog bij gaat rijden. Heel rationeel gezien is dit best een gok. Soms valt dat te rechtvaardigen door een perfect onderhoudsverleden en 1 jaar Bovag garantie als veilige stok achter de deur. Maar gevorderde slijtage blijft een feit en zou u wat meer op safe kunnen spelen door te zoeken naar exemplaren met maximaal 175.000 km op de teller.