Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kuga PHEV starten met jumpstarter?

Vraag gesteld door W. Seine op 8 juni 2023

n de auto zit een 12v accu 45Ah. Deze is soms leeg en is de auto helemaal dood. De redenen zijn inmiddels bekend.
Indien de 12volt accu leeg is, moet er even weer 12V Volt spanning aanwezig zijn om de systemen weer ‘live’ te krijgen om de accu in de “Ready-mode” weer op te laden. Gamma heeft een Carpoint Jumpstarter 12V/7Ah (Zie https://www.gamma.nl/assortiment/carpoint-jumpstarter-12v-7ah-2in1-led/p/B105669 ). Is dit apparaat geschikt is om even die 12 Volt op het systeem te zetten zodat ik in geval van nood de 12V-accu weer in de Ready-mode kan opladen? Het komt me voor dat ik niet hoef te starten; ik ben alleen de spanning maar even nodig. Kunt u mij daar antwoord opgeven?


Merk: Ford
Type: Kuga PHEV
Bouwjaar: 2020
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u de Ford Kuga PHEV ook aan kunt zetten door middel van een jumpstarter.

Wanneer een (plug-in) hybride of een elektrische auto een lege 12 volts accu heeft zal de auto niet aan gaan. Inderdaad hoeft er dan geen hoge stroom aanwezig te zijn om toch te kunnen starten.
Een startboorster/jumpstarter zal dit altijd kunnen leveren, dit is technisch geen bezwaar. Natuurlijk dient u wel altijd de handleiding van de betreffende jumpstarter te volgen.

Wilt u elke risico op fouten voorkomen (zoals plus en min verwisselen) dan het is altijd het slimste om de 12V accu te demonteren en deze met een losse lader weer op te laden.

Overigens verkoopt de ANWB deze jumpstarter zelf ook. Zie hiervoor deze pagina.