Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometervergoeding voor meegereden vriend

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 mei 2023

Hoeveel kan ik aan mijn vriend vragen die is meegereden naar vakantiebestemming?

 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het bedrag dat u aan uw vriend kunt vragen voor het meerijden naar een vakantiebestemming kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de afstand van de reis, de kosten van brandstof en eventuele tol- of parkeerkosten.

Als u heeft afgesproken om de kosten van de reis te delen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. In ieder geval is het niet meer dan redelijk om de brandstofkosten te verdelen. Als de reis al is gemaakt is dat niet op de cent nauwkeurig te bepalen. Als de reis nog moet worden gemaakt kunt u de auto voor vertrek aftanken op uw kosten. Tussentijdse tankbeurten kunnen worden genoteerd om later te splitsen en na thuiskomst tankt u de auto nog eens af. Ook deze tankbeurt telt dan mee om te verdelen. De totaal gebruikte kosten aan brandstof wordt dan eerlijk verdeeld.

Een auto heeft naast brandstofkosten ook kosten aan bandenslijtage en afschrijving door het oplopen van kilometerstand. Ik zou dat kunnen berekenen maar de vraag is hoever u hierin wilt gaan.

Uiteindelijk is er geen vastgesteld bedrag dat u aan uw vriend moet vragen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren en persoonlijke overeenkomsten tussen u beiden. Het belangrijkste is om tot een overeenkomst te komen waar u zich allebei comfortabel bij voelt.