Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de maximale kogeldruk gelijk aan het gewicht van de fietsendrager en het gewicht van de fietsen?

Vraag gesteld door R. Heinen op 27 mei 2023

Geldt voor fietsendragers dat de maximale kogeldruk gelijk is aan het maximale gewicht van fietsen én fietsendrager?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over kogeldruk op een trekhaak. Dat wordt opgegeven door de fabrikant van de auto en mag formeel niet worden overschreden. De kogeldruk is het gewicht dat op de kogel van de trekhaak rust in geval van een aanhanger/caravan, of in dit geval het gewicht van fietsendrager en de fietsen opgeteld.

Hoger gewicht

Soms is dat gewicht hoger dan door de fabrikant opgegeven. Met name bij kleinere auto's is de opgegeven kogeldruk beperkt en niet voldoende voor het vervoer van twee elektrische fietsen. Er wordt niet heel strak op gehandhaafd maar de fabrikant van de auto zal zijn redenen hebben gehad om de kogeldruk te beperken. Ons advies is dan ook (ook op basis van de wet) om de maximaal opgegeven kogeldruk niet te overschrijden.

Weggedrag

In de praktijk gaat het dan vooral aan het weggedrag dat verandert bij veel gewicht helemaal achteraan de auto. Deze zal bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre anders kunnen reageren. Ook kan een overschrijding van de kogeldruk nadelig voor u uitpakken als een verzekeringsmaatschappij gevraagd wordt om schade te vergoeden. Het gaat weliswaar niet vaak mis en het lijkt erop dat een en ander wordt gedoogd. Maar ons formele standpunt hierover is om de maximale kogeldruk niet te overschrijden.