Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik Dolly om oldtimer te slepen

Vraag gesteld door A. Koster op 15 mei 2023

ik wil graag met een oldtimer naar Nederlandse evenementen. Met 60 km/u over de snelweg maak ik geen vrienden. Bij voorkeur maak ik gebruik van een dolly of gebruik ik de "flat tow" manier die in de USA wordt gebruikt. Is dit toegestaan in Nederland?
Ik gebruik liever geen oprijwagen of autoambulance.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat graag met uw oldtimer naar evenementen maar is rijdend niet wenselijk vanwege de gebrekkige topsnelheid. U overweegt het gebruik van een Dolly of ''flat tow''.

Dolly

Het gebruik van een Dolly wordt toch - net als bij een Triangel of ''flat tow'') gezien als een vorm van slepen. In Nederland als in het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van een Triangel als een Dolly toegestaan. Maar in alle overige Europese landen wordt het gebruik ervan gezien als een vorm van slepen.

Buitenland

Daar waar slepen in het buitenland wel is toegestaan op autosnelwegen, mag dit alleen over kortere afstanden. Dit is bijvoorbeeld in Duitsland expliciet het geval namelijk tot de eerst volgend afslag om de Autobahn weer te verlaten. In België is verder bepaald dat slepen alleen mag als het getrokken voertuig niet in staat is zelfstandig te rijden. In Frankrijk mag op autosnelwegen slechts gesleept worden door firma’s met een vergunning. Dus voor het bereiken van Nederlandse evenementen is dit een legale optie mits u natuurlijk wel vlot genoeg meekomt met het verkeer. Bij onze ooster- en zuiderburen is dit géén legaal transport op de autosnelwegen zoals hierboven gemotiveerd.