Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duitse milieusticker bij voorruitfolie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 mei 2023

Ik ben van plan om (chameleon) folie te laten plaatsen op mijn voorruit, om o.a. warmte/UV stralen te weren tijdens zonnige dagen. Af en toe rij ik naar Duitsland en daar heb je milieuzones, waarbij je een milieusticker achter de voorrruit moet hebben. Mag je een milieusticker achter de folie plaatsen of moet het voor de folie zitten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt 'Chameleon' folie te plakken op uw voorruit en uv raagt hoe de Duitse milieusticker te plakken.

De Duitse milieusticker plak je rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit. Het verkeerd aanbrengen van de sticker kan een boete opleveren van circa € 100. Dus aan de buitenzijde over de folie plakken is niet de manier. De grote vraag is dan echter of deze sticker voor een controlerende agent nog wel voldoende zichtbaar is. Het aanbrengen van deze folie is per definitie wel een aandachtspunt.

De eisen zijn als volgt:
Ook in Nederland geldt de Europese richtlijn 92/22/EEG. Als het voertuig wordt toegelaten tot de weg, moet de voorruit minimaal 75% licht doorlatend zijn. De zijruiten aan de voorkant moeten minimaal 70% licht doorlatend zijn.

De politie controleert auto's met donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet: de tintman. In Nederland krijgt u een proces-verbaal als de lichtdoorlatendheid van de voorruit en/of die van de zijruiten naast de bestuurder minder is dan 55%.

Wanneer de standaard gemonteerd voorruit al een bepaalde verminderde lichtdoorlating heeft, kan het zijn dat mét folie de lichtdoorlatendheid toch onvoldoende is. Het is dus belangrijk dat dit wel op elkaar afgestemd is. En let op; Duitsland wil nog weleens afwijkende regels hebben, ook in dit geval; ''Op de voorruit en zijruiten mag slechts een oppervlakte van 0,1 m² worden bedekt met (kleur)folie. Deze verordening is ingevoerd om het aanbrengen van vignetten en stickers mogelijk te maken. Deze 0,1 m² worden vaak gebruikt om een zogenaamde zonneklepstrip aan de bovenrand van de voorruit te bevestigen. Daarbij moet "onder alle bedrijfs- en weersomstandigheden een voldoende gezichtsveld worden gegarandeerd."

Op basis van het bovenstaande moet u misschien nogmaals de overweging maken of een Duits bezoek met deze folie en noodzakelijke milieusticker wel zo verstandig is. Het kan u immers ook een boete opleveren wanneer een dienstdoende agent het niet helemaal zint. Wellicht vanwege de aanwezige folie én misschien een onvoldoende zichtbare sticker.

 

Reacties

W. van Dam

Auteur - 30 mei 2024

Beste Jos,

Er staat nergens in de wet dat rechtsonder verplicht is, het is een advies. Wel dat die op de vooruit aangebracht dient te worden.

Grt, Wout van Dam.

Jos

ANWB Expert - 31 mei 2024

De plek waar de Duitse milieusticker te plakken is zeker niet in de wet vastgelegd. Dat staat ook niet in het antwoord. De sticker moet goed zichtbaar aan de binnenkant van de ruit geplakt worden. Dat is de formele regel. Maar de plek van de sticker mag nooit het gezichtsveld van de bestuurder beperken. Vandaar dat rechts onderin de meest gebruikelijke plek is maar inderdaad slechts een aanbeveling. Op een andere plek mag ook, mits je als bestuurder daar maar geen hinder van ondervindt.