Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De gordel gebruiken bij vervoer 3-jarig kind

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2023

Als er in een auto geen kinderzitje of zitverhoging is, hoe doe ik dan de autogordel om bij een kind op de achterbank? De driepuntsgordel aan, met alleen de heupgordel om op de heupen en de schoudergordel achter de rug? Of de schoudergordel onder de arm van het kind?
Ik vind hier nergens een duidelijk antwoord voor.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoer van een 3-jarig kind in de auto wanneer er kinderbeveiligingsmiddel (autostoeltje, kinderzitje, zitverhoger) aanwezig is.

Wetgeving

Kinderen vanaf 3 jaar mogen, in incidentele gevallen, de autogordel gebruiken bij vervoer door een ander persoon dan de eigen (pleeg)ouder. Namelijk wanneer redelijkerwijs niet verwacht kan worden dat de bestuurder een kinderbeveiligingssysteem bij zich heeft. Het kind wordt dan vervoerd op de achterbank. Het dient hierbij om vervoer over beperkte afstand te gaan, zoals bijvoorbeeld een kinderfeestje naar het plaatselijke zwembad. Het begrip incidenteel moet letterlijk worden genomen. Van incidenteel vervoer is geen sprake meer als bijvoorbeeld oma elke week de kleinkinderen naar school brengt. Een korte afstand is volgens het ministerie een afstand van maximaal 50km. Vervoer van kinderen zonder goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel moeten wij sterk afraden, maar de wet staat het in incidentele gevallen dus wel toe.

Nooit onder de arm door

Als u een klein kind in de auto moet vervoeren en er is geen zitverhoger of kinderstoel aanwezig, dan is de kans groot dat het diagonale gedeelte van de driepuntsgordel te hoog zit. Dat gedeelte kunt u achter de rug laten, zodat er feitelijk een tweepuntsgordel ontstaat. Het diagonale deel mag nooit (!) onder de arm worden gedragen. De kans op ernstig letsel bij een aanrijding wordt daardoor juist vergroot. Dat geldt overigens ook voor volwassenen.

Meer over vervoer van kinderen en de regels leest u op anwb.nl

De ANWB test elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen van de kwaliteit ervan. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of zelfs uit productie genomen. Meer over deze tests en de resultaten kun u hier lezen.