Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Combinatie zomer- en all season banden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 mei 2023

Kunnen er onder mijn auto ook 2 zomerbanden en 2 all seasons banden

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u met de combinatie van twee zomer- en twee all-season mag rijden.

Volgens de Nederlandse wet is dit niet verboden, maar buiten onze landsgrenzen kan dat wel een probleem zijn. Zeker in landen waar op dat moment een winterbanden verplichting geldt. Maar los daarvan is het advies per definitie nooit met een dergelijke combinatie van banden te rijden.

Risico's verschillende combinaties banden

Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip (voor/achter of links/rechts) onvoorspelbaar weggedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.
Hetzelfde geldt voor andere combinaties, zoals winterbanden met all-seasonbanden of zomerbanden met winterbanden. Het advies is rondom de auto op vier gelijkwaardige banden met overeenkomstige eigenschappen.

Conclusie

Dus, een investering van in ieder geval twee banden lijkt verstandig. Rijden op een combinatie van banden met verschillende eigenschappen raden we dan ook af.

Meer informatie over autobanden kunt u lezen op onze website.