Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BMW start soms niet

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 mei 2023

Afgelopen donderdag lukte het niet om mijn auto te starten. De anwb is gekomen en na van alles geprobeerd te hebben (accu laden, uitgelezen, harde reder) heeft hij zelf de expertdesk gebeld voor extra tips. Uiteindelijk lukte het om de auto te starten door achterin een zwart ‘harmonica’kabeltje los te halen. Dit zou een kabel zijn die aangeeft of er voldoende stroom is om de auto te starten. Daarna is de zwarte kabel weer gekoppeld. Volgens wegenwacht moest ik 45 minuten rijden om de accu op te laden. Dit heb ik gedaan, maar helaas heeft dit niet geholpen. Zaterdag had ik helemaal geen stroom meer in de auto, zelfs het alarm ging niet meer af nadat ik de auto had geopend met een baardsleutel.

Inmiddels is de accu volledig opgeladen en start hij nog steeds niet. Hij start wel door het kabeltje weer los te trekken.
Eerst werd mij vertelt dat ik een andere accu moest hebben. Een AGM ipv een natte accu. Maar dit is volgens de accuexpert niet de oplossing. Wat zou een andere oplossing kunnen zijn, ofwel waar denkt u dat het probleem ligt?

Samenvatting:
Auto start niet.
Accu(natte accu dus geen agm) is vol. Dynamo laad. De accu is in goede staat. De auto start wel wanneer de zwarte ‘harmonica’kabel (welke bij de accu zit) los wordt gekoppeld.
Het probleem is niet de accu volgens accuexpert. (Regbat)
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat u kunt doen nu uw BMW soms niet wil starten.

Niet starten

Inderdaad is dit kabeltje aangesloten op de regeleenheid die onder andere de conditie van de accu bewaakt. Wanneer deze vaststelt dat de spanning te laag is zal de auto niet starten. Het is dan mogelijk om deze detectie te omzeilen door het losnemen van deze kabel. Echter hiermee wordt natuurlijk niet de conditie van de accu hersteld of het leeglopen van de accu tegen gegaan.

Lekstroom

Als eerste moet onderzocht worden wat de oorzaak was van de lege accu afgelopen zaterdag; waarschijnlijk is er een lekstroom aanwezig die de accu leeg trekt. Uw monteur zal dus als eerste op zoek moeten gaan naar de stille verbruiker. Een gezonde auto verbruikt maximaal 0.04 ampère aan stroom wanneer deze uit staat, dit kan nodig zijn voor een alarmsysteem of bijvoorbeeld de geheugenfunctie van de diverse computers in de auto. Een veel voorkomend probleem bij deze auto's is waterlekkage met als gevolg regeleenheden die nat worden en hierdoor stroom gaan verbruiken.

Waterlekkage

Controleer als eerste de kofferbak en dan met name de opening waar het reservewiel zich bevindt, hier verzamelt zich regelmatig regenwater.

Wanneer de stille verbruiker gevonden en verholpen is zal de accu gecontroleerd moeten worden. Zo’n stille verbruiker kan ervoor zorgen dat de conditie van de accu heel snel achteruit gaat.
Pas wanneer de lekstroom verholpen is en de accu is in goede conditie kan het kabeltje weer worden aangesloten en zal de auto weer normaal starten.