Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid Audi A3 hybrid

Vraag gesteld door J. Blok op 1 juli 2023

Na een koude start van de benzine motor is een ratelend geluid hoorbaar. Dat doet zich kort voor; meestal een paar minuten en vooral bij lage toeren. Na ongeveer een of twee kilometer rijden is het verdwenen en loopt de motor mooi rond. Garage heeft ernaar gekeken, er is een update uitgevoerd, maar de kwaal is niet over. Zij vinden het ook niet verontrustend. In november verloopt de garantie.Is dit normaal? Wat kan het zijn?

Merk: Audi
Type: A3 tfsie
Bouwjaar: 2021
Brandstof: plugin hybride
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort gedurende een kilometer of twee laag in toeren een bijgeluid. De dealer heeft gezocht en niks gevonden maar wel en update uitgevoerd. De klacht blijft.

Ik kom nergens een soortgelijk bericht tegen of een service bulletin die daar iets over meldt. De zoektocht van de garage heeft niets opgeleverd en wordt het dan op afstand helemaal lastig om tot een diagnose te komen. Maar laat zeker uw klacht en de verrichte werkzaamheden opnemen in de onderhoudshistorie van de auto. Dat zal wellicht wel zijn gedaan, maar om na de garantietermijn daar met terugwerkende kracht een beroep op te kunnen doen, wanneer het alsnog een defect of euvel blijkt te zijn.

Ik weet niet of het geluid er vanaf het begin al in zat of pas later zich heeft aangediend. Maar wat in de ogen van de garage niet verontrustend is kan eigenlijk alleen een terechte mededeling zijn wanneer je daadwerkelijk weet waardoor het wordt veroorzaakt. En dat is dus onbekend. En dan is het wel fijn om na de garantie termijn toch nog op te kunnen terugvallen.

 

Reacties

R. de Bruijn

Auteur - 12 november 2023

Is het ondertussen al bekend wat dit geluid veroorzaakt? Mijn A3 40 tfsi-e heeft namelijk exact hetzelfde, en ook bij mij kan de dealer het niet plaatsen (of zelfs niet horen). Ook altijd bij koude start en lage toeren (vooral de eerste paar stoplichten bij afremmen hoorbaar).