Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toegang digitaal onderhoudsboekje Seat

Vraag gesteld door M. van der Heijden op 15 februari 2023

Ik heb vorig jaar een Seat Ibiza gekocht bij Seat dealer.
Omdat ik een inspectie waarschuwing kreeg op het dashboard heb ik een kleine service beurt uit laten voeren bij mijn lokale universele garage. Ik kreeg daarna een uittreksel van het digitale service register maar ik kan zelf geen toegang krijgen tot deze de service historie van mijn auto.
Volgens mijn garage kan ik dit via de dealer krijgen maar de dealer zegt dat dit niet mogelijk is en dat alleen service uitgevoerd door Seat geregistreerd worden in het register.
Mijn garage kan echter wel de volledige service historie zien die door de dealer en door hemzelf is uitgevoerd.

Voorheen kon ik zelf mijn service historie beheren in het onderhouds boekje.
Hoe kan ik hier als eigenaar van de auto toegang krijgen tot dit register?

Merk: Seat
Type: Ibiza
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Van uw universele lokale garage ontving u onlangs een afschrift uit het digitale onderhoudsboekje. U vraag hoe het digitale onderhoudsboekje voor u óók inzichtelijk is.

Toegankelijkheid

De digitale versie van het traditionele onderhoudsboekje is feitelijk eigendom van de autofabrikant. Op een enkele uitzondering na (via een app) is dit voor de consument niet toegankelijk. Universele garages kunnen via een omweg en tegen betaling uiteindelijk óók het digitale boekje raadplegen en aanvullen met gedane werkzaamheden. Maar in basis is en blijft het een centrale database van de autofabrikant die niet direct inzichtelijk is voor de consument.

Conclusie

Er valt zeker voor te pleiten dat dit wél zou moeten kunnen, zonder uiteraard zelf inhoudelijke wijzigingen te kunnen aanbrengen. Het zou mooi zijn wanneer je in de markt bent voor een occasion, de verkoper je tijdelijk toegang zou kunnen verschaffen tot deze digitale versie, om overtuigd te zijn van het goed gepleegde onderhoud. Er zijn voordelen maar wellicht ook gevaren en is dat wellicht de reden dat fabrikanten dit als hún eigendom koesteren. Voorlopig moeten we het dan doen met vaak het papieren boekje én inderdaad een afschrift van de digitale versie. En zeker bij de aankoop van een occasion lijkt me dat belangrijk verzoek aan de verkoper; een uitdraai van de onderhoudshistorie.