Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tikkend geluid stationair

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 mei 2023

Ik heb een vraag over tikkend/ratelend geluid onder de moterkap van mijn Opel Corsa OPC 1.6 Turbo uit 2008. Sinds ik de auto heb (2 maand ongeveer nu) maakt de auto een soort ratelend geluid. Dit is hoorbaar als je voor de auto staat. Ik weet niet of het hoor bij dit soort modellen. De distributieriem is bij 90K vervangen staat onder de motorkap. Ik heb nu in totaal op de teller 130.xxx.

Waaraan zou dit liggen? Ik heb een filmpje gemaakt van het geluid:
https://youtube.com/shorts/_u1qC4BJH8k?feature=share

Merk: Opel
Type: Corsa
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 192

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U hoort een tikkend / ratelend geluid en vraagt of dit zorgelijk is.

Hydraulische klepstoters

Het is lastig om hier een uitspraak over te doen maar het geluid dat hoorbaar is lijkt het meest op dat van tikkende hydraulische klepstoters. Belangrijk is dat de juiste, voorgeschreven motorolie gebruikt wordt. Dit zou eventueel een oorzaak kunnen zijn van niet optimaal werkende klepstoters, waardoor ze bijgeluiden veroorzaken. Wanneer dit niet duidelijk is kunt u de motor laten flushen en hierna de voorgeschreven olie laten toevoegen.

Snelle motor

Mijn advies is om een goede garage of dealer te bezoeken waar een monteur live kunt laten luisteren. Ze kunnen u vast wel vertellen of het geluid uitzonderlijk is of dat het hoort bij deze motor. Bij het ontwikkelen van de OPC zijn natuurlijk heel andere prioriteiten gesteld dan een stille motor. Dus wellicht is dit geluid een eigenschap en behoeft het geen verdere zorg.