Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing centrale vergrendeling Jazz

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 maart 2023

Bij koude temperaturen, dus 5 C of lager, gaat de interieurverlichting branden en krijg ik een waarschuwingssignaal op het dashboard dat het linkerachterportier niet is gesloten. Dat gebeurt met name wanneer ik door een bocht naar rechts rijd. Nu heeft de dealer het contactmechanisme al eens vervangen, maar het probleem blijft bestaan.
Waar zou alternatief de storing door kunnen ontstaan? Immers bij normale temperaturen werkt alles naar behoren.

Merk: Honda
Type: Jazz Hybride
Bouwjaar: 2012

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van een storing in de centrale vergrendeling bij kou.

Helaas is het zonder meten onmogelijk om een zekere diagnose te stellen. Natuurlijk kan ik wel een poging doen.
Wanneer u een portier opent, in dit geval gaan het klachten van het rechter achter portier, ziet u ter hoogte van de scharnieren de bedrading lopen. Deze bedrading is verstopt in een rubberen hulsje en knikt elke keer bij openen en sluiten van het portier. Wanneer de storing weer aanwezig is kunt u de deur eens openen en aan dit hulsje wiebelen. De bedrading (en eventueel een draadbreuk) zal in een andere positie komen te zitten waardoor de storing hopelijk (tijdelijk) verdwijnt. Mocht dit invloed hebben dan kan de garage de bedrading in dit hulsje inspecteren.

Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert dient er echt op de bedrading en de regeleenheid gemeten te worden bij koude temperatuur. Ik ben bang dat dit heel erg lastig is aangezien de auto ook weer opwarmt in de garage waar een monteur metingen zal verrichten. Het zal dan een flinke zoektocht worden om de veroorzaker te lokaliseren.