Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing ABS

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 april 2023

Zo nu en dan geeft display systeemstoring aan met oa branden lampje van de ABS pomp maar gaat ook soms spontaan weer uit.
Wegenwacht hulp dacht aan kapotte sensor
Eigen garage heeft geprobeerd te updaten maar dit is niet gelukt
Denken mogelijk toch aan kapotte ABS pomp als tweede update ook niet lukt .Zou bekend probleem zijn bij Audi Q3.Hoe een en ander te controleren?Veiligheid tijdens rijden?APK afkeuring?
Gaarne Uw mening?

Merk: Audi Q3 uit 2015 
Type: S-line
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 85 KW?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Audi Q3 heeft soms spontaan een brandend ABS lampje. U vraagt wat de oorzaak kan zijn en of het een bekend probleem is.

Bekend verschijnsel

Het is uiteraard lastig om op afstand de vinger op de goede plek te krijgen maar een defecte ABS pomp is een bekend verschijnsel bij deze auto. Dus zie ik dat wel als een verdacht component. Zie ook deze specialist die (in opdracht van garages) dergelijke pompen specifiek voor uw auto repareren. Dat is ook wel een teken aan de wand en een bevestiging van een veelvoorkomend euvel.

ABS

Uw auto is van vóór 31 december 2017, dus een brandend ABS-lampje is voor deze auto geen afkeurpunt. U mag er dus legaal mee doorrijden, maar ik adviseer wel om de storing op termijn toch te laten herstellen. Een auto met een werkend ABS is veiliger omdat de auto bij een noodstop bestuurbaar blijft. Zonder ABS kunnen de wielen blokkeren bij hard remmen. De auto zal dan rechtdoor gaan, ook als u tegelijkertijd stuurt. Ook kan ABS voorkomen dat een auto plotseling uitbreekt als u in een bocht hard remt. Een blokkerend wiel kan namelijk geen dwarskrachten overbrengen. Een wiel dat blijft draaien kan dat tot op zekere hoogte wel.

Misschien dat uw garage de ABS pomp zou kunnen demonteren, en bij de eerder genoemde firma laten testen en desnoods herstellen. Dat is wellicht goedkoper dan een volledig nieuw exemplaar.