Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schurend geluid remmen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 maart 2023

Vanaf de aanschaf van mijn auto maken de remmen een schurend geluid bij het remmen. Ik heb het bij iedere beurt verteld aan de garage, maar het was nooit een probleem volgens hen.
Vorig jaar bleek opeens dat ik de remschijven voor moest laten vervangen anders kwam hij niet door de APK keuring heen🙈
Vraag 1: is dit normaal bij een auto van 4 jaar oud? (54764 km)

Vraag 2: na het vervangen van de remschijven is het remmen kortdurend zonder geluid gegaan. Helaas kwam het schurende geluid weer snel terug. Volgens de garagehouder zat er roest op de remschijven en moest ik voortaan wat harder remmen (?). Nu ik opnieuw dat schurende geluid hoor betekent het dan dat ik rekening moet houden met het vervangen van de remschijven om de 4 jaar of klopt er hier iets niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bezit een VW T-Roc en bij 4 jaar en 54000 km moesten de remschijven vervangen worden. Ook nu begint u weer schurende geluiden te horen.

Remschijven

Het komt helaas wel vaker voor dat remschijven  vroegtijdig vervangen moeten worden. Deze zijn namelijk onderhevig aan roest. Bij normaal of intensief gebruik levert dit geen problemen op: de remschijven worden tijdens het remmen vanzelf 'gepolijst' door de remblokken.

Roest

Maar als de auto weinig wordt gebruikt, of als de remmen door een rustige rijstijl nauwelijks worden aangesproken, kan de roest toeslaan. De achterste remmen worden altijd minder belast dan de voorste; wanneer u remt beweegt al het gewicht van de auto zich naar voren. De remmen achter hebben zodoende een luizen leven. En zoals het gezegde ons leert; rust roest. Vervanging van de remschijven is dan de enige optie.

Steviger remmen

Om later opnieuw roest op de remschijven te voorkomen kunt u af en toe op een moment dat het veilig kan, wat steviger remmen. Dat hoeft geen noodstop te zijn, maar door elke rit op een goed gekozen moment even wat steviger te remmen houdt u het systeem in optimale conditie. Feitelijk is de verklaring van de garage juist en zegt dit verschijnsel wellicht ook iets over uw keurige en anticiperende rijgedrag. Maar u zou de momenten kunnen kiezen om zo nu en dan de remmen wat steviger aan te spreken. Daarmee weet u wellicht de remschijven wat langer roestvrij te houden.