Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schurend geluid bij gas los laten

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 maart 2023

Sinds kort hoor ik een soort scheurend geluid als ik mijn gas los laat. Zo ver ik weet bij alle versnellingen. De auto rijdt voor de rest prima, schakelt prima en remt ook prima. Ik vroeg me af waar dit aan zou kunnen liggen en hoeveel de garage hier ongeveer voor zou kunnen vragen al moet het gerepareerd worden. En mijn vraag is ook hoe lang ik ermee kan doorrijden.

Merk: Seat
Type: Arosa
Bouwjaar: 2001
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 60pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U hoort een schurend geluid bij gas los laten in de Seat en vraagt wat vermoedelijk de oorzaak is.

Vinden van de oorzaak

Helaas zal het niet mogelijk zijn om aan de hand van deze bewoordingen een uitspraak te doen over de oorzaak van het schurende geluid. Het is echt noodzakelijk dat een monteur met de auto rijdt om het geluid zelf, onder diverse omstandigheden, vast te stellen. Hij zal gas geven en gas los laten, zachtjes remmen en hard remmen, verschillende toeren maken bij verschillende snelheden en ook de temperatuur van de motor, versnellingsbak en onderstel spelen een belangrijke rol bij bijgeluiden.

Conclusie

Als ik afga op uw omschrijving lijkt het op een defect dat door twee heel verschillende onderdelen veroorzaakt zou kunnen worden. Zo zouden de remblokken versleten kunnen zijn waardoor er in sommige gevallen ijzer op ijzer contact is. De remblokken dienen dan zo spoedig mogelijk vervangen te worden. De kosten zijn in dat geval naar verwachting ongeveer €200,- U kunt meer lezen over de remblokken op onze site: ANWB ABC remmen.
Het geluid kan echter ook afkomstig zijn uit het differentieel dat geïntegreerd is in de versnellingsbak. Dit is waarschijnlijk goed waarneembaar door een monster te nemen van de versnellingsbakolie (door de monteur op de brug). Wanneer dit het geval is zal er een revisie nodig zijn van de versnellingsbak wat een kostbare aangelegenheid is.

Ik adviseer u spoedig een garage te bezoeken waarna u samen met een monteur een proefrit maakt waarbij het geluid nader kan worden bestudeerd.