Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade maakt tijdige apk niet mogelijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 maart 2023

Wij hebben een camper waarvan de apk binnenkort verloopt. De camper blijkt tijdens de winter stalling schade te hebben opgelopen waardoor hij niet door de keuring zal komen. Het herstel van de schade kan niet gedaan worden voordat de apk verloopt. Uiteraard gaan wij niet op reis met een camper waarvan de apk is verlopen maar we zullen toch naar het schade herstel bedrijf moeten rijden zonder dat de camper apk is gekeurd. Dit schade herstel bedrijf kan niet apk keuren, dit zal door een andere garage gedaan moeten worden. Hoe worden dit soort situaties normaliter opgelost, wordt dit door de vingers gezien bij een ev. controle?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw camper heeft schade opgelopen waardoor deze niet door de APK komt en vraagt wat u het beste kan doen.

Kenteken

Een auto met een actief kenteken dient altijd voorzien zijn van een geldige WA verzekering en een geldige APK, ook wanneer de auto gestald is of in de garage staat. Aan de hand van het kenteken zal regelmatig een controle plaats vinden. Dus wanneer de APK verlopen is zou u geautomatiseerd een bekeuring kunnen verwachten.

Schorsen

De enige manier om dit te voorkomen is het kenteken schorsen zolang de schade niet hersteld is. Zodra de auto hersteld is kunt u de schorsing opheffen en mag u zonder geldige APK de kortste weg naar de garage rijden die de APK verzorgt.

Leest u hier meer over op de site van RDW.