Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remvloeistof onder peil

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 maart 2023

Heb de auto een paar maanden, maar sinds kort zie ik dat mijn remvloeistof DOT4 (volgens mij) echt stuk onder peil is. Toevallig heb ik een afspraak staan bij de garage op 16/3/2023. Maar laatste week bij het starten en als de motor draait in het begin kom ik niet soepel in de versnellingen 1 en 2 en als ik in mijn achteruit ga lijkt ook wel dat ik dan verkeerd zit dat hij soms tegen stribbelt. Motor uit dan kan ik wel makkelijk schakelen etcetera, moet ik nu de auto laten staan of kan ik 16/3/2023 nog naar de garage rijden? Moet ik eventueel DOT4 beetje bijvullen dat ik wel nog naar de garage kan rijden? Ik hoor het graag

Merk: Volkswagen
Type: Golf
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft sinds een paar maanden een VW Golf in uw bezit van 2018. Nu lijkt het remvloeistof niveau erg laag en gaat het schakelen stroef.

Het remvloeistof reservoir wordt min of meer ook gebruikt door de hoofdkoppelingscilinder om daar uit te kunnen putten. De bediening van deze koppeling is hydraulisch en en werkt feitelijk op dezelfde vloeistof als waar het remsysteem op functioneert. Ze maken dus gebruik van hetzelfde reservoir, maar wel met een bepaalde scheiding. Het moet uiteraard niet zo zijn dat wanneer er een lekkage is aan de koppeling, je ook ineens met een weigerend remsysteem wordt geconfronteerd. 

Het lage niveau én het hakerig schakelen doet overduidelijk vermoeden dat er sprake is van een lekkage aan de hydraulisch bediende koppeling. Vermoedelijk één van de koppelingscilinders als boosdoener. U kunt gerust met DOT4 vloeistof het niveau aanvullen maar schakelen zal naar gelang het gebruik toch steeds moeilijker gaan. Wat mij betreft is het advies dan alléén nog de noodzakelijke rit naar de garage te maken. Wanneer met name bij het wegrijden het lastig is de auto in de versnelling te krijgen, zou u kunnen proberen een paar keer snel te pompen met het pedaal. Dan lukt het wellicht wel. Maar bij voorkeur dus alleen voor de rit naar de garage.