Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur koppeling Toyota Verso

Vraag gesteld door J. van der Kooij op 19 maart 2023

We bezitten een Toyota Verso 1.8 2005.
Gekocht in 2014 met km-stand 72.000. Huidige km-stand 217.000 km.
We rijden hoofdzakelijk snelwegkilometers, zijn rustige rijders, proberen weg te rijden weg met niet te veel gas. Sinds 3 jaar gaan we met een lichte caravan (beladen 900kg) naar het buitenland. De auto is in onderhoud bij de dealer en de onderhoudskosten zijn laag.
De auto kent slechts 1 vraagpunt: de koppeling gaat vrij gemakkelijk stinken. Dit is al een aantal jaren het geval en doet zich incidenteel voor.
Bijvoorbeeld achteruit rijden met de caravan op de camping. Achteruitrijden zonder caravan op een enigszins hellende oprit. Met veel gas en slippende   koppeling accelereren  (eenmalig, uit noodsituatie).
Onze vragen:
Zegt het feit dat de koppeling redelijk makkelijk gaat stinken iets over de toestand van dit onderdeel?
Wat is de verwachte levensduur van dit onderdeel met een rijstijl zoals beschreven?
Verdient het aanbeveling de koppeling preventief te vervangen? (immers als we de auto nog een paar jaar houden zal vervanging zich toch een keer aandienen, dus waarom niet nu al)
Ons vervelendste scenario is dat we komende zomer op  de rondweg van Parijs met caravan stilvallen.
We rekenen voor de vervanging van de koppeling enz. op kosten van € 1.200 bij de dealer maar hebben nog geen prijsopgave.
Graag uw adviezen!

Merk: Toyota
Type: Verso 1.8
Bouwjaar: 2005
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de koppeling van uw auto m.b.t. het trekken van een caravan.

Geur

Dat u de koppeling soms ruikt onder de omschreven omstandigheden is meer een momentopname. Misschien uitsluitend wanneer u wat nadrukkelijker met gas erop het koppelingspedaal té lang op het aangrijpingspunt heeft gehouden. Dan gaat een koppeling inderdaad stinken. De gevolgen zijn te verwaarlozen bij een incidenteel geval, maar met 217.000 km op de teller zal een koppeling altijd inmiddels een bepaalde gevorderde slijtage hebben. De levensduur van een koppeling is bij gemiddeld gebruik tenminste wel 200.000 km en zou je kunnen zeggen dat het einde wel in zicht komt. Dat neemt niet weg dat 300.000 km natuurlijk óók best haalbaar zou kunnen zijn.

Nieuwe koppeling

Maar wanneer u een vervelend scenario wenst te voorkomen dan is een nieuwe koppeling wellicht toch het overwegen waard. Een beladen auto mét aangekoppelde caravan zal nog nadrukkelijker een beroep doen op een conditioneel goed werkende koppeling. Het zou dus bij deze tellerstand best kunnen voorkomen dat gedurende een vakantierit de koppeling lijkt te gaan slippen. Het lastige is echter dat dit vooraf moeilijk valt in te schatten. Deze koppeling laat zich hydraulisch bedienen en kan een overmatige slijtage zich ineens onaangekondigd laten gelden. Wanneer u op die onzekerheid niet zit te wachten, en uw Toyota op de nominatie staat naar een paar jaartjes mee te moeten gaan, is een nieuwe koppeling de investering wel waard. Is het niet dit jaar, dan wellicht volgend jaar. Maar dan speelt u helemaal op safe wanneer u dit nog vóór uw aankomende vakantie laat doen.