Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkende achterlichten 12 jaar oude Renault

Vraag gesteld door P. Schilperoort op 23 maart 2023

Van de 4 achterlicht units lekker er 3 bij de naden van de units zelf dus niet bij de bevestigingsplek aan de auto.
je mag toch verwachten dat deze niet gaan lekken gedurende 12 jaar. En als ze dat zoals nu wel doen vind ik eigenlijk dat Renault product aansprakelijk is hiervoor!
Volgens de Renault dealer mag dit na 12 jaar verwacht worden en is daar geen garantie op dat vind ik nogal een vreemde uitspraak. (Ik heb een kever uit 1973 en die heeft dat niet)
Hebben zij daar gelijk?

Merk: Renault
Type: Megane lll GT hatchback
Bouwjaar: 02-07-2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 180

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft 3 lekkende achterlichtunits bij uw Renault Megane uit 2011 waardoor er vocht in het achterlicht terecht komt. U bent van mening dat Renault ondanks de leeftijd van uw auto aansprakelijk is.

Recht

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten (non-conformiteit), dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen. Dit staat in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek en dat wordt ook wel het conformiteitsvereiste genoemd. Welke eigenschappen je mag verwachten van het product is onder andere afhankelijk van:

  • het soort product
  • de prijs van het product
  • bouwjaar
  • kilometerstand of draaiuren
  • waar het product is gekocht (dealer of particulier)
  • informatie van de verkoper
  • informatie op de koopovereenkomst
  • aanbod in de brochure of folder van de fabrikant

Conclusie

Wanneer het hier om het omschreven euvel gaat is het niet zo dat de conclusie is dat er twaalf jaar geleden een ondeugdelijk product is afgeleverd. Dat een Kever uit 1973 dit euvel niet heeft is in die zin geen criterium. Die heeft wellicht in het verleden defecten gehad die uw Renault juist weer bespaard zijn gebleven. Je zou in alle redelijkheid kunnen zeggen dat gedurende de eerste 10 jaar van een auto je geen buitensporige gebreken hoeft te verwachten. Dan doel ik met name op defecte versnellingsbakken, motoren of andere componenten die lange duurzaamheid moeten kunnen garanderen. Wanneer in dit geval van een 12 jaar oude auto de achterlichtarmaturen water doorlaten is dit misschien niet per definitie een voordehandliggend defect, maar is aansprakelijkheid niet meer van toepassing.