Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lawaai elektrische auto's aan laadpaal

Vraag gesteld door C. Spek jr. op 7 april 2023

Wij worden de laatste dagen geconfronteerd met lawaai, die elektrische auto's maken als zij 'aan de laadpaal staan'. Die laadpaal bevindt zich tegenover onze woning. Is daar wat aan te doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het geluid dat geproduceerd wordt tijdens het opladen van elektrische auto’s.

Oplopende temperatuur voorkomen

Batterijen (niet alleen in auto’s) mogen nooit te warm worden, dat is schadelijk van de batterij en in een extreem geval zou deze vlam kunnen vatten. Tijdens het laden van de batterij loopt de temperatuur op en hoe sneller er geladen wordt, hoe sneller de temperatuur zou kunnen oplopen.
Om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt, en er schade ontstaat aan de batterij, zal deze geforceerd gekoeld worden. Een koelventilator zorgt voor afvoer van warme lucht van het vloeistof gekoelde accupakket wanneer dit nodig is. Waarschijnlijk hoort u deze koelventilator, onder sommige omstandigheden, draaien.

Ford

In dit geval benoemt u niet specifiek één type auto maar voor de Ford Mustang Mach-e is een aanpassing om deze klachten te verhelpen. Ziet u onder andere: Autoweek-laadherrie.
Ik adviseer u om de eigenaren van de auto’s er op aan te spreken zodat ze een dergelijke aanpassing kunnen laten uitvoeren, op voorwaarde dat de fabrikant er een oplossing voor heeft uiteraard.