Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten vervangen distributieketting Dacia Logan MCV 66 kW

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 maart 2023

De garage heeft het bij de APK keuring over dat er een ketting aan de losse kant is en dus van de tandwielen af kan gaan lopen. Zij vragen hier €2000 voor ter reparatie. Dat vind ik best prijzig voor iets waar ik niets van weet... Kan dit kloppen?

Merk: Dacia
Type: Logan MCV
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 66kw

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Bij de APK kreeg u een waarschuwing dat de distributieketting inclusief tandwielen versleten lijkt. Herstel zou rond de 2000 euro bedragen. U vraagt of dat wel klopt.

Distributieketting

De distributieketting van deze motor en aanverwante motoren heeft geen smetteloze staat van dienst wanneer het gaat om duurzaamheid en betrouwbaarheid. Een vroegtijdige vervanging is niet heel uitzonderlijk zoals u ook kunt lezen bij deze specialist. U vindt daar ook een prijsindicatie van het herstel. U leest ook hoe ingrijpend het herstel gaat worden en dan is de genoemde 2000 euro geen buitensporig bedrag. De eerder genoemde specialist kan dit soort werkzaamheden scherper aanbieden dan de dealer van dit merk.

Advies

Maar ik wil wel benadrukken dat gezien de leeftijd van de auto dit wel een buitensporig vroeg gebrek is. Ik weet uiteraard geen kilometrage maar heeft u de auto aangeschaft bij de dealer, dan heeft u alle reden om aan te geven dat een dergelijke ketting een langere levensduur moet kunnen garanderen. Wat ons betreft minstens 10 gebruiksjaren en toch zeker wel voorbij de 150.000 km. Misschien dat uw dealer met een coulant voorstel komt, omdat mogelijk uw auto té jong is om dit soort overmatige slijtage te mogen vertonen.